nukucuki

Nukucuki levendulás eperlekvár

Évek óta cukor és más édesítő nélkül főzöm be a gyümölcslekvárokat (kivéve a citrusféléket). Ha elég sokáig keverem, besűrűsödik, s ebben a koncentrációban a benne levő gyümölcscukor elegendő a tartósításhoz. Így sokkal jobban érzékelhető a gyümölcs valódi íze (bár az édesszájúak időnként húzzák miatta a szájukat). IMG_0287

IMG_0289

Az epret megmosom, negyedekre vágom, beleteszem egy fazékba és állandó kevergetés közben felfőzöm. (Én nem szeretem a homogén lekvárokat, de ha valakinek kedve van, össze is turmixolhatja őket.) Beleöntök egy kis rumot, belekapargatok egy rúd vaníliát (a rudat is beledobom negyedre vágva), és addig főzögetem, amíg viszkózussá nem válik. Ekkor beledobálok pár szál frissen szedett levendulavirágot (nem kell feltétlenül lecsipkedni külön a virágokat), kettőt kavarintok rajta, és apró dunsztos üvegekbe merem. Ezt követően pár napig száraz dunsztban tartózkodik. (Azért használok a lekvárokhoz kicsi üvegeket, mert így ha felbontjuk, hamar elfogy, kevésbé lesz ideje megromlani.) IMG_0286

Az eperbe lehet bátran locsolni a rumot, szórni a vaníliát – elbírja. Ha nem levendulásan készítjük, a rum és vanília is kimarad, helyettük tehetünk bele friss bazsalikomot (nekem most nem volt itthon).

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!