Nehezen behatárolható eleség: egyszerre lehet könnyű vacsora (sosem gondoltam, hogy valaha is használni fogom ezt a szókapcsolatot), funkcionálhat köretként, és lehet csak úgy csipegetni minden különlegesebb napszak vagy funkció nélkül. Egyébként ez az az étel, aminek az elkészítése iránt a legtöbb férfi ismerősöm kiemelkedő érdeklődést mutat. Sokáig azt hittem, a lenyűgöző főzőtudományom ejti ámulatba őket. Aztán rájöttem: a kapros sült paradicsom “csajozós kajának” is jó. Gyors, meglepő, látványos…
Kell hozzá koktélparadicsom, minél kisebb, annál jobb. Miután megmosom, szárazra törlöm őket (hivatalosan – én ugyanis utálok törölgetni, vagyis kicsit megrázom őket, és mikor a forró olajba teszem, a fröcsögést kivédendő, hátraugrom). Egy serpenyőben olívaolajat melegítek, beleszórom a koktélparadicsomokat, frissen őrölt tengeri só kell rá, és friss kaporból egy jó csomó apróra vágva. Egyet kavarintok rajtuk, hogy a kapor belepje őket. Ezt követően kevergetni nagyjából tilos, mert könnyen megsérülnek a paradicsomok, kiszakad a bőrük, összelottyadnak. Vagyis addig rázogatom a forró olajban őket, amíg szép, ráncos nem lesz a felszínük.
Ha semmi módon nem jutok friss kaporhoz, szoktam morzsolt kaprot is rászórni, de csak olyanoknak, akik még sosem ettek ilyet. Aki már ette friss kaporral, az megvesztegethetetlen.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: