nukucuki

Anyám töltött káposztája

Anyámé, nagyanyámé, dédanyámé. Nem ismertem Nyitrai Katalint. Akit így emlegetünk a családban. Mert valahogy minden dédanyámat a lánykori, teljes nevén szólítjuk. Egy fényképem van róla a múlt század elejéről, szigorú arcú fiatal nő annyira világoskék szemekkel, hogy a korabeli fotográfián szinte fehér. Ám azt tudom, hogy kicsi keze volt, miként a lányának, az unokájának és nekem is. Mert ezzel a kicsi kézzel kell két marok rizst kimérni a töltött káposzta gombócához. (Ha netán valaki kipróbálná ezt a receptet, egy 11 éves gyerek markára gondoljon.)

Minálunk a gombócok nincsenek káposztalevélbe göngyölve. Hanem minden gombócra rálappogatjuk a szálas savanyúkáposztát. Ettől olyan, mintha kócos hajuk lenne. Igen vidáman néznek ki. Azért is mondom, mert a fotón nem látszik.

Ez a recept a régi családi. Azzal a különbséggel, hogy tettem bele füstölt dolgokat. De ettől még senki nem forog a sírjában.

Kevés vízben főzöm. Éppen csak ellepi a gombócokat. Ezt a kevés vizet, mondjuk egy fél fazéknyi megsózom, borsozom, beleteszek öt szegfűborsot (elengedhetetlen, a konyhámban ezért van szegfűbors – ami a sparban kapható, mert nincs sok boltban). Közben kiáztatom a savanyú káposztát, hogy ne legyen annyira savanyú. Két maréknyit félreteszek belőle, hogy ha netán túlzásba vittem volna az áztatást, legyen mivel visszasavanyítani. A kiáztatott káposztát beleteszem a vízbe. Három fej vöröshagymát felkarikázok és azokat is. A töltött káposztába ugyanis sok vöröshagyma dukál. Ezzel párhuzamosan kolbászkarikákat és szalonnadarabkákat pirítok, és azokat is beleszórom a káposztás vízbe. A megmaradt zsiradékon megdinsztelek egy fej felkockázott vöröshagymát, amit hozzárakok fél kiló darált húshoz. Két marék gömbölyű rizst szórok bele (anyukám szerint a hegyes végű rizstől túl rücskös felülete lesz a gombócnak). Őrölök bele borsot, egy lapos teáskanálnyi sót is teszek hozzá és két kisebb méretű tojást. A masszából gombócokat formázok, és beleteszem őket a káposztás vízbe. A gombóc méretét a markom dönti el.  Egy órán át főzöm. Ezt követően berántom hagymás rántással (apróra vágott vöröshagymát dinsztelek, erre rakom a lisztet, őrölt pirospaprikát). A rántással még fél órát főzöm. Ha akarok, a tálaláshoz teszek tejfölt. Nálunk nem szokás. A fénykép miatt tettem. 

Fortély: kisebb méretű tojásra azért van szükség, mert a túl sok tojástól “gumiszerű” lesz a gombóc állaga.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!