Ősz van. Sütőtökszezon. Meg szőlő, gesztenye, alma… de itt most sütőtök következik. Sósan. Első ránézésre köret, de önállóan is megállja a helyét.
Hosszúkás sütőtök kell hozzá (nem az a gömbölyű forma, amiben Mazsoláék tanyáztak). Hosszában félbevágom, lefaragom a héját. Ez egy látszólag egyszerű mondat. A valóság azonban az, hogy a sütőtök kemény, jó ha van hozzá nagy, éles késünk, bárdunk, láncfűrészünk… Munkavédelmi felszerelés nem kell, de azért vigyázzunk a kezünkre. A vágott felével sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, és kb tíz percig sütögetem. A cél, hogy annyira puhuljon meg, hogy könnyű legyen beirdalni. Sűrűn bevagdalom a tököt, vigyázva, hogy ne vágjam végig (így szépen egybemarad). Ezt követően a bevagdalt felszínét lespriccelem olivával, frissen őrölt borsot, nagy szemű tengeri sót, rózsaborsot és kakukkfüvet és rozmaringot szórok rá és folytatom a sütését egészen addig, míg megpuhul. Ha van hely a tepsiben, hasonló technikával krumplikat is dobálhatok mellé.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: