nukucuki

Csigabiga

A kelt tésztákat mindig valamiféle mitikus lényeknek gondoltam. Sosem hittem, hogy valaha élvezni fogom a készítésüket. Mégis így lett. Bár ez a kijelentés talán mégiscsak túlzás annak fényében, hogy most sem igazán én csinálom őket. Csak nézem, ahogy tekerednek. Viccesek. Így feladatom annyi csupán, hogy leírom: 40 dkg fehérlisztet, egy csipet sót, 2 dl tejet, 2 evőkanál kristálycukrot, 2 vaníliás cukrot, 1 instant élesztőt, némi reszelt bio narancshéjat (ezúttal győzött a citruskommandó, kerülhetett némi narancshéj a tésztába, ami szerintem jól passzol a kakaóhoz és a fahéjhoz is, de erről megoszlanak a vélemények. Egyébként most szárított narancshéjat szórtam bele, mert az volt itthon.) és gondolomra egy kis holland kakaóport összegyúrunk, megkelesztjük meleg helyen egy óra alatt. A megkelt tésztát ketté vesszük, a két kis cipóból hosszabb kígyót sodrunk, majd nekiállunk egy sodrófával kilapítani. Maradjon a hossza, de legyen minél szélesebb. Egyszerű matek: minél hosszabb, annál több csigánk lesz, minél vékonyabb és szélesebb, annál több tekerintés lesz benne.  Egyiket megkenjük fahéjas krémmel, másikat megkenjük kakaóssal. (Mindkét krém alapja azonos: 5 dkg jó minőségű vajat felolvasztok kb. 5 dkg porcukorral és beleöntök gondolomra őrölt fahéjat vagy holland kakaóport. Azért gondolomra, mert a színét szoktam nézni, szeretem az erőteljes színeket és ízeket. Állandó keverés mellett homogenizálom a tűz felett.) A megkent tésztákat feltekerjük jó szorosan. A végeredmény egy óriási palacsintára hasonlít, amit gondosan feldarabolunk félarasznyi egységekre. Eztán egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a csigákat, nem túl szorosan, de nem is lazán. A lényeg, hogy tudjanak még picit kelni, és akkor érjenek össze. Tévképzetem, hogy így puhábbak maradnak. De lehet, hogy nem. Előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 percig sütögetjük. (Amatőr csigakészítő koromban megpróbáltam a szakirodalom útmutatásai alapján vaníliás, cukros tejjel leönteni a sütés vége felé, hogy puha maradjon. Ha nem akarsz égett fenekű, lucskos csigákat, inkább ne tedd.)

Utóirat: 2019. május 5-én először meg is kóstoltam. Jó, na.

 

 

 

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!