A tofupogácsa gondolatban vegának készült, aztán a kivitelezés során “megvegánosodott”. Két tofut beledobtam egy tálba, összetörtem apróra (elegánsabb lenne, ha azt írnám, villával összetörtem, de valójában kézzel összenyomkorásztam), hozzáadtam egy zacskónyi gyors rizst (főzve), meglocsoltam szójaszósszal, csak úgy gondolomra, adtam hozzá egy csokor apróra vágott petrezselymet, egy közepes fej vöröshagymát felkockázva nyersen, két gerezd fokhagymát apróra vágva, egy teáskanálnyi szezámmagot. Ehhez egy evőkanál olivaolajat, két evőkanál tahinit, némi gyömbérport, kis szerecsendiót, két-három teáskanál mustárt raktam. Ezzel az ízesítéssel nem kell nagyon sózni. Hogy kompaktabb legyen, tettem bele két púpos evőkanál kukoricakeményítőt. Összekevertem, kicsit állni hagytam (de valójában csak azért, mert más dolgom volt közben), aztán forró olajban kisütöttem.
Formatervezési útmutató: A masszának elég keménynek kell lennie. Mint az a sár, amiből várat lehet épiteni. Ez a szárazanyagtartalom és a nedves komponensek arányán múlik. Ha nagyon szétesnének az alkatrészek, és nem ragaszkodunk a vegán szabályokhoz, egy tojás sokat javít a helyzeten. Apró pogácsákat vagy kis golyóbisokat érdemes formázni.
Mivel a tofupogácsa, azon kívül, hogy finom, más érdemekkel kevéssé rendelkezik, néhány paradicsom, egy fej fokhagyma és öt gumicukor béka sokat javított a megjelenésén.
Kommentek