nukucuki

Citrommarmelád

imageA citrommarmelád alapvetően téli lekvár. Akkor szoktam befőzni, amikor már nincs mit, nekem meg befőzhetnékem támad. Vagy akkor, amikor a körülöttem élők egyre sűrűbben kérdezősködnek felőle.

A citrommarmelád jó anyag – nem gyereknek való. Persze kaphat belőle, de valószínűleg kiköpi, mert keserű-savanyú-édes-sós. Én kétféle citromlekvárt készítek. Aki ebből evett, azt a másikkal nem fogom tudni lekenyerezni. 

Egy kiló citromot jól megsuvickolok (egy kilónál kevesebbnek nem érdemes nekiállni). Nem kell feltétlen biocitromot venni, de mindenképpen olyan legyen, aminek a héja ehető. Ez rá van írva a citromok zacskójára. Ezt követően szőröstül-bőröstül nagyon vékony félcikkelyekre vágom. Héja, magja benne marad, utóbbi a pektintartalma miatt elengedhetetlenül szükséges a végső, zselés állag eléréséhez. Ezt követően felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és egy éjszakát fedő alatt pihen, majd a vizet leöntöm róla. (Mivel sajnálnám kidobni a finom, citromillatú vizet, bele szoktam önteni a fürdővízbe. Szőkék hajat is moshatnak vele. Vigyázat, szobahőmérsékleten nem sokáig áll el!).

A kiázott citromokra ráöntök egy kiló kristálycukrot, és innen kezdődik a türelemjáték: lassú tűzön csak kevergetem-kevergetem. Közben, hogy ne unjam el magam, belekaparászom egy rúd vaníliát (a rudat is beledobom negyedelve), két-három tekerintésnyi tengeri sót őrlök bele, két-három tekerintésnyi borsot, és gyömbért reszelek gondolomra. Ha van rum, az is mehet bele. Közben a citromok színe világos borostyánszínűvé változik, a marmelád viszkozitása fokozódik. Ez viszonylag hosszú idő. De megéri. Ha eléri azt az állagot, amikor a kanálról csak lassan csurran, óvatosan cseppen (tehát ragad) kis üvegekbe merem, és száraz dunsztba teszem.

A kis üvegek azért kellenek, hogy mindenkinek jusson. Valószínűleg finom, mert gyorsan elfogy. Én talán még nem is ettem úgy igazán belőle, mert nagyon népszerű. Alapvetően az illata miatt szeretem: az egész lakást betöltő fűszeres illat és az ujjaimon napokig érződő citrom-gyömbér-vanília illat miatt.

Bár a citrommarmelád nem túl fotogén, képet mégsem ezért nem teszek fel róla, hanem mert fél órája nem sikerül. Főzni jobban tudok, mint szerkeszteni…

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!