Narancsos kacsa

Narancsos kacsát csinálni bonyolult. Pontosabban pepecselős, amennyiben először serpenyőben kell sütögetni, aztán megnarancsozni, utána tepsiben… én szeretek mosogatni, de azért ennyire nem. Így ez egy egyszerűsített változat lesz, az íze finom, senki nem mondja meg, hogy hét perc alatt raktam össze kacsástul, narancsostul.

Jó, ha van egy cserép kacsasütő tál. Ha nincs, tepsi is megteszi. Mivel újkrumpli- és spárgaszezon van, én pedig bűnös vonzalommal viseltetek az újkrumpli iránt, a narancsos kacsa alapját az újkrumpli képezi. Szó szerint. A legapróbb krumplikat célszerű választani, héjastul megcsutakolni, és beleszórni az edénybe. Erre jön a megtisztított spárga. (Lenyúztam a külsejét, letörtem a keményebb végét. Így nem fás, nem rágós. Törni úgy kell, hogy megfogod a spárgát, és érzésre nekiállsz hajlítgatni. Pontosan kiadja, hol kell eltörni, mert ott fog törni és nem hajlani.) Mivel van új fokhagyma, amiben még nem fejlődtek ki a gerezdek, azt rákarikáztam, meghintettem kicsi sóval, mellédobtam két, pucolt, negyedre vágott vöröshagymát és két almát. Utóbbiakat a négyes szám bűvöletében nyolc részre vágtam. (A magháza nem kell.) Idáig kacsáról még nem esett szó. A combokat, melleket a bőrös felükön beirdaltam, sóztam, borsoztam, kakukkfűvel megsimogattam, és rátettem őket a zöldségágyra. Rászórtam egy csomó rózsaborsot. Mostanában mindenre szórok. Szép, finom, izgalmas.Lefedve sütögettem kb. másfél órán át (a kacsasütőnek, terminus technicussal pataki tálnak megvan az az előnye, hogy mivel sütés előtt be kell áztatni, folyamatosan gőzt bocsát ki, ami az ételek puhaságát tekintve nem egy utolsó szempont). Az utolsó fél órában megöntözgettem a kacsadarabokat a narancsos szósszal, amit egy frissen facsart narancsból, sóból, borsból, egy teáskanál szójaszószból es egy teáskanál balzsamecetből készítettem. Ételkritikusom szerint a zöldségek, amikre ráfolyt a szósz, narancsosabbnak tűntek, mint a kacsa. Kénytelen vagyok hinni neki, tekintettel arra, hogy én nem eszem húst. A zöldségek tényleg narancsosak voltak. Tanulság: nem kell az egész szószt rázuttyantani a húsokra, időről-időre célszerű őket locsolgatni vele. (Ha nincs spárga meg újkrumpli, lehet bármit beleszórni: batátát, céklát, csöves kukoricát, öreg krumplit, gombát. A lecsorgó kacsazsírban szépen megsülnek.)

A képen a tavasz egyik legszebb átmetszete látható: az új fokhagyma (kacsát úgyis többet látni).

Címkék:
Tovább a blogra »