Nincs mese: medvehagyma-szezonban nincs étel, amibe ne kerülne egy kis medvehagyma. Na jó, talán a madártejbe egy cseppet kevesebb…
Ez az étel semnem ördöngös, semnem kacifántos, minden titka az ötletszerűen beledobált és rászórt hozzávalókban rejlik. Kezdésként a csirkemellet lapjával szétvágom, hogy széles és lapos húsokat kapjak. Innentől szépíthetném is akár, de az igazság az, hogy sült csirke fűszersóba forgatom őket (létezik ízfokozómentes változat), diszkréten meglocsolom olivaolajal, és gátlástalanul megszórom apróra vágott fokhagymával. Rövid ideig állni hagyom, de csak mert minden ilyesféle húselőkészítést ez a szófordulat követ a szakácskönyvekben. Kivajazok egy tepsit (a vaj édeskés íze jótékonyan támogatja a végeredményt), belefektetem a fűszeres csirkemelleket, szórok rájuk még apróra vágott fokhagymát, medvehagymát, oregánót morzsolok rájuk, megszórom márványsajtdarabkákkal, majd az egészre rádobálok néhány bazsalikomlevelet. Először fedve, majd ha megpuhult, fedő nélkül megsütöm a sütőben.
A képen egy meglehetősen izgalmas, némiképp kényszerszülte, módosított marokkói répa látható mellette köretként. Mivel a marokkói répa egyik alapízének számító római köményt elnyelte
a konyha, így a kuktámmal improvizálni kényszerültünk. Meglehetősen jó lett.
Karikára vágott sárgarépát (6-8) és kb. ugyanekkora méretű batátát (egy nagy, kövér édesburgonya) sós vízben pár percig főzünk. (Ne roppanjon, de ne is főjön péppé.) Közben elkészítjük az öntetet: egy citrom kifacsart levét három evőkanál olivaolajjal, egy evőkanál mézzel elkeverünk, sózzuk, borsozzuk, néhány csipet őrölt fahéjjal (nem kell szerénykedni vele, jót tesz neki), pár csipet gyömbérporral, szerecsendióval ízesítjük. Ha az ember kardamomrajongóval főz együtt, akkor előbb-utóbb mindenbe kerül egy kis(nem kis) kardamom. Miként ebbe is, ami határozottan előnyére válik. Utoljára belekeverünk egy csokor apróra vágott petrezselymet. A főtt répát és batátát meg melegen beleforgatjuk. Melegen, hidegen, önmagában vagy köretként – bárhogy jó. Vigyázat: addiktív!