Két napja hallottam a piacon, hogy a cékla leveléből micsoda jóféle köret vagy saláta készíthető. Ezidáig mindig sajnálkozva dobtam ki a szép, mélylila erezetű, fodros, zöld leveleket. Mivel csak kevés levelem volt, egyelőre a garnírungot főztem meg – a saláta még várat magára. Szerettem volna hozzá főételt készíteni (gombhoz a kabátot), hogy legyen hozzá valami, amitől köretnek értelmezhető. De megkóstoltam… innentől csak egy fénykép erejéig tettem le a villát.
A szár egyik végéről levágjuk a gumókat, ezeket arra használjuk, amiért céklát vettünk. A másik végéről a leveleket vagdaljuk le. A szárat kidobjuk (pontosabban eddig senki nem mondta, az mire használható, ha nincs tengerimalacom vagy tyúkom). A leveleket laskára vágjuk (értsd tessék-lássék nagyobbformára), olívaolajon apróra vágott fokhagymával és frissen darált tengeri sóval megdinszteljük. Minden olyanhoz jó, amihez a mángold. Például
Szép rózsaszín leve van!